Verwacht u een kindje?

Dan is haptonomische pré– en postnatale begeleiding voor u
als ouders en uw kindje een bijzondere aanrader.- Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
- Aandachtspunten tijdens de sessies
- Opbouw van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 

Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?

De pré- en postnatale (voor en na de geboorte) haptonomische begeleiding is gericht op de ontwikkeling en verdieping van de relatie tussen ouders en het kindje via het aanraken. Deze relatie begint al tijdens de zwangerschap.

Het doel van haptonomische zwangerschapsbegeleiding is de basis voor de hechting tussen ouders en kind al voor de geboorte te leggen. Zodra de bewegingen van het kind voelbaar zijn -ongeveer rond 20 weken-, leren de ouders op een liefdevolle, tedere, bevestigende wijze in contact te komen met hun kindje in de moederschoot. Het kindje reageert op een voor hem/haar eigen wijze op deze specifieke wijze van contact. Daardoor is het mogelijk al voor de geboorte, een liefdevol bevestigend contact te onderhouden en als het ware met het kindje “te spelen”. De haptonomische begeleiding richt zich er in het bijzonder op het kindje te laten voelen dat het welkom is, zoals hij/zij is, als deze unieke mens!

Door de vader te leren, hoe hij op liefdevolle wijze contact creëert samen met de moeder, biedt hij het kind de mogelijkheden aan om ook met hem in contact te komen en een affectieve relatie aan te gaan. Door dit affectief samen zijn, bouwt ook de vader al voor de geboorte een gevoelsmatige band met zijn kind op.


Aandachtspunten tijdens de sessies

De begeleiding is individueel, niet in groepsverband. Op die manier kan de begeleiding echt afgestemd worden op de bestaande wensen & behoeften. Er is een algemene opbouw van de “sessies”, en door de individuele begeleiding, kan er extra aandacht besteed worden aan specifieke behoeften. Zie je bijvoorbeeld erg op tegen de pijn van de bevalling of wil je juist echt contact met de baby & partner, omdat het drukke leven het niet toelaat, dan zal daar nadruk op gelegd worden.

Aspecten die aan bod komen tijdens de sessies zijn onder andere:

- Het kindje uitnodigen tot contact
- Affectief bevestigend contact met elkaar
- Dragen en beleven van het kindje in de schoot
- Samen zitten/ samen staan
- Gezamenlijk omgaan met moeilijke momenten
- Omgaan met weeën en pijn
- Gevoelsmatig leren omgaan met de fase van de ontsluiting
- De geboorte van het kindje
- Hechting en onthechting


Opbouw van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding

De zwangerschapsbegeleiding begint meestal rond de 20 weken, wanneer de baby voor het eerst voelbaar is, ook voor de partner. Later starten kan natuurlijk ook, maar dan volgen de sessies elkaar wat sneller op.

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat uit zo’n 6-8 sessies, waarvan de laatste ongeveer 6 weken na de geboorte plaatsvindt. Deze postnatale sessie bestaat uit het dragen van het kindje, het bevestigen van het kindje en Shantala babymassage.

Je kunt deze vorm van begeleiding doen in plaats van een cursus zoals zwangerschapsyoga.. Het is een complete “begeleiding” die zowel de aanstaande moeder als haar partner voorbereid op het ouderschap, de bevalling en de periode daarna.

Elke sessie van een uur kost € 90,-.

Afspraken die niet minimaal 24 uur van te voren worden afgezegd, worden in rekening gebracht.

Door deze bijzondere ervaring geeft u uzelf en uw partner écht een cadeautje.

Voor het maken van een afspraak klik hier