Haptonomie voor kinderen en mijn manier van werken met kinderen

 
Omdat kinderen  hun gevoelens nog niet zo verwoorden, uiten veel problemen zich via hun lichaam of in gedrag. Lichamelijk kunnen kinderen last hebben van benauwdheid, buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, angsten en op het grensvlak met gedrag, eetproblemen en slaapproblemen.

Ze kunnen allerlei lastige gewoontes ontwikkelen, zoals nagelbijten, tandenknarsen, haren uittrekken. Of gedrag vertonen dat ook voor anderen problematisch is: woedeaanvallen, destructief gedrag, pesten, uit het contact gaan. Ook kunnen kinderen stil en teruggetrokken worden, de aansluiting met andere kinderen missen, ophouden met spelen en zich motorisch niet goed ontwikkelen.

De haptotherapeut behandelt deze klachten niet op zichzelf, maar kijkt naar de persoon van het kind in relatie tot diens omgeving en naar wat er op gevoelsniveau plaatsvindt  in het leven van het kind. Een kind waarbij het opbouwen van een veilige hechtingsrelatie om welke reden dan ook niet gelukt is, kan bij de haptotherapeut werken aan vertrouwen in zichzelf en in de ander.

Spel en fantasie zijn de communicatievormen waarin je kinderen iets duidelijk kunt maken. Ik maak hier dan ook altijd gebruik van.  

In  de therapie is van belang dat het kind zich bevestigd en veilig voelt.
Klachten kunnen ineens of geleidelijk verdwijnen.

Er wordt een afspraak gemaakt met de ouder(s) en het kind  en 3 vervolgafspraken. Hierin wordt bekeken of het kind  en of u het zinvol vindt om hiermee verder te gaan. De bevindingen en advies wordt gegeven aan de ouder (s) Elk jaar organiseer ik enkele kinder haptonomie zondagen met een groepje kinderen, maximaal 6 kinderen. Meer informatie hierover kunt u het beste per email vragen. loes@haptonomiepraktijk.com Ik zal deze z.s.m. beantwoorden.